Ajankohtaista

Valaistuksen ohjaus on tärkeä osa valaistuksen kokonaisuutta

Valaistuksen ohjaus on olennainen osa toimistojen tai teollisuuden valaistusta. Oikein suunniteltu valaistuksen ohjaus säästää jopa 20-30% energiaa, ja energian säästäminen onkin yksi tärkeistä valaistuksen ohjauksen eduista.

Moderni valaistuksen ohjaus voidaan toteuttaa langattomasti ja luotettavasti.  Tilojen käyttötarkoituksen muuttuessa, valaistus voidaan ohjelmoida uudestaan. Tarvittaessa muutokset valaistuksen ohjauksessa voidaan tehdä jopa muutamassa tunnissa.

 

Missä valaistuksen ohjaus on tarpeellinen?

Muutamia yleisimpiä esimerkki tilanteita, joissa valaistuksen ohjaus on tarpeellista ja hyödyllistä:

 • Ison varaston tai logistiikkakeskuksen tiloista vain pieni osa on käytössä yhtäaikaisesti. Miksi valaista koko hallia jos vain 10% on aktiivisesti käytössä?
 • Katuvalaistus tai puiston valaistus. On turhaa energian hukkaamista pitää valoja päällä katuosuuksilla joissa ei ole liikennettä.  Valot voivat himmetä jos tiealue tai puistoalue ei ole käytössä. Valot voivat palata normaaliin kirkkauteen jos esimerkiksi auto, tai kävelijä lähestyy.
 • Valaistuksen tarve muuttuu esimerkiksi kellonajan, vallitsevan vuodenajan tai ilman mukaan. Kokoonpanolinjan valaistus voi kirkastua automaattisesti illan hämärtyessä.
 • Halutaan luoda erilaisia tunnelmia ohjaamalla valojen kirkkautta ja mahdollisesti värilämpötilaa. Monesti tarpeellista esimerkiksi koulujen liikuntasaleissa, urheiluhalleissa tai messukeskuksissa, joissa järjestetään erilaisia tilaisuuksia.

Erilaisten tilojen monikäyttö yleistyy kaiken aikaa, kun kiinteistöjen neliöhinnat kasvavat. Tilan tehokas monikäyttöisyys vaatii paljon myös valaistuksen ohjaukselta ja valaistukselta kaiken kaikkiaan.

 

Valaistuksen ohjauksen toteutus käytännössä

Valaistuksen ohjaus on yksinkertaisimmillaan painonappi josta menee johto valaisimelle, joka sammuu ja syttyy. Tänä päivänä valaistuksen ohjaus on joko langallinen tai langaton, ja käsittää erilaisia sensoreita tai tunnistimia joiden avulla valaistusta voidaan ohjata automaattisesti.

Langallinen valaistuksen ohjaus vaatii johdot ohjauksen eri komponenttien välille, kun taas langaton ohjaus toimii langatonta teknologiaa hyödyntäen (IoT teknologiat, Wifi, Zigbee).

Erilaisia valaistuksen ohjauksessa käytettäviä tunnistimia, sensoreita ja muita ohjaavia tekijöitä voi olla paljon, yleisimpiä ovat:

 • Käyttäjän ohjaus perinteisesti, eli valaistuksen kauko-ohjaus esimerkiksi mobiilisti tai perinteinen kytkin (langaton tai langallinen)
 • Päivänvalontunnistin.
 • Läsnäolotunnistin
 • Kellonaikaan ja vuodenaikaan perustuva ohjaus

Parhaillaan valaistuksen ohjaus toimii silloin kun sitä ei edes huomaa. Käytännössä valaistus on silloin aina täydellisesti tilanteeseen sopiva.

 

Miksi valaistuksen ohjaus on hyödyllistä?

Tärkein syy on varmasti energiansäästö. Valot ovat päällä vain silloin kun tilat ovat käytössä. On valaistuksen ohjauksella muitakin tärkeitä etuja:

 • Tilojen monikäyttö helpottuu kun valaistuksen muuttaminen on nopeaa, helppoa tai jopa automaattista.
 • Valaisimien käyttöikä pidentyy.
 • Valaistusta ei tarvitse itse miettiä, kaikki säätyy automaattisesti, joka tarkoittaa monessa tapauksessa tehokkuuden parantumista.

Lisäksi erityisesti teollisten tilojen, toimistojen, ja miksei myös koulutustilojen valaistuksessa on hyvä huomioida liiketoimintaan suoraan vaikuttavat tekijät.

Tutkimusten mukaan työntekijät ovat tuottavampia hyvin valaistuissa tiloissa. Tuottavuuden parantumisen on havaittu olevan jopa 7%.

Myöskin virheet ja vaaratilanteet vähenevät huomattavasti hyvän valaistuksen seurauksena. 

Toimistoissa hyvä valaistus parantaa työntekijöiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Oikein suunniteltu valaistuksen ohjaus parantaa myös toimistotyöntekijöiden tehokkuutta ja vireystilaa.

Myöskin liikkeissä ja kaupoissa valaistuksen ohjaus on tärkeässä roolissa. Ei kukaan halua ostaa laadukkaita tuotteita pimeiden hyllyjen välistä.

Toisaalta kauppias tuskin haluaa valaista jokaista vaatekappaletta täydellä teholla aamusta iltamyöhään.

Liiketilojen valaistus vaikuttaa suoraan sisään tulevien asiakkaiden ostokäyttäytymiseen, joten valaistuksen suunnitteluun ja ohjaukseen on syytä käyttää aikaa ja ajatusta.

 

Langaton vai langallinen valaistuksen ohjausjärjestelmä?

Vertailimme jo aikaisemmassa blog -artikkelissa langallista DALI -ohjausta ja Walkian Vantage langatonta valaistuksen ohjausta.

Langattomuus on tietysti tämän päivän ja tulevaisuuden ratkaisu, mutta joskus voi olla perusteltua myös langallinen ohjausjärjestelmä. Tarvittaessa voidaan myöskin yhdistää molempia teknologioita.

Voit lukea lisää langallisen ja langattoman valaistuksen ohjauksen eroista (Blog: Langallinen DALI ohjaus vs. Langaton Walkian Vantage)

 

Läsnäolo- ja liiketunnistimet lyhyesti

Erilaiset läsnäolotunnistimet pystyvät havaitsemaan pienenkin liikkeen. Jopa tietokoneella työtä tekevä toimistotyöntekijä on riittävä liike. Liiketunnistimia voidaan asentaa niin sanotusti ennakoimaan tilanteita, niin että valot syttyvät jo esimerkiksi sekunnin ennen kuin ihminen saapuu tilaan.

Läsnäolo- ja liiketunnistimet asennetaan tyypillisesti kattoon, tai seinään.

 

Valaistuksen ohjauksen suunnittelu

Tärkeä osa toimivaa valaistuksen ohjausta on tietysti suunnittelu. Valaistussuunnittelijan tulee ymmärtää tilan käyttötarkoitus, jotta valaistus varmasti toimii halutulla tavalla.

 

Älykäs valaistuksen ohjaus

Nykyään puhutaan paljon älykkäästä valaistuksen ohjauksesta, ja lähes kaikki toteuttamamme projektit ovatkin toteuttu älykkäällä valaistuksen ohjauksella. Käytännössä kyse on nimenomaan sensoreiden, sekä ohjelmoidun automatiikan käyttämisestä valaistuksen ohjauksessa. Lisää älykkäästä valaistuksen ohjauksesta voit lukea seuraavien linkkien takaa:

Walkian älykäs valaisuksen ohjaus: Mitä on älykäs valaistuksenohjaus?

Tai Blogistamme: Älykäs valaistus on puhdasta energian säästöä

 

Langaton valaistuksen ohjaus


Moderni valaistuksen ohjaus voidaan toteuttaa täysin langattomasti. Walkian Vantage valaistuksen ohjauksella on toteutettu erittäin vaativia kohteita isoista logistiikkakeskuksista jäähalleihin. Voit lukea lisää langattomasta ohjauksestamme: Walkia Vantage - Langaton valaistuksen ohjaus 

Yhteystiedot

Walkia Group Oy - Walkia® Lighting

Käyntiosoite
Knitter Business Park,
Kutojantie 6-8,
02630 Espoo FINLAND

Postiosoite
Kainuuntie 26C 15B
88600 Sotkamo, FINLAND

Sähköposti: myynti ( at ) walkia.fi
Puhelin: 010 326 4460
Y-tunnus: 2672406-6

Ruotsi
Brandthovdagatan 24,
Västerås 72135 Sverige

Viro
Walkia OÜ,
Tööstuse 47, 10416 Tallinn

bsci

Bisnode DnB riskiluokka 1 logo 2017

luotettava kumppani

walkia AAA logo 2017 FI transparent

SELT liikemerkki 150605

© Copyright Walkia 2021. Design & Development by Ideamedia Oy

Haku