Ajankohtaista

Toimiston valaistus osana työhyvinvointia ja tehokasta liiketoimintaa

Toimiston valaistus osana työhyvinvointia ja tehokasta liiketoimintaa 

Yritykset etsivät jatkuvasti uusia tapoja parantaa työilmapiiriä, sekä motivoida työntekijöitä. Samaan aikaan keskustellaan energiansäästöstä, operatiivisesta tehokkuudesta sekä tilojen optimoinnista. Walkian led valaistus auttaa yritystäsi saavuttamaan energiansäästö tavoitteet ja parantamaan osaltaan työilmapiiriä. Toimiston valaistuksen modernisointi ei ole yritykselle kustannus, vaan investointi.

 

Liiketoiminnan kehitys

Tuottavuuden parantuminen

Brändin rakentaminen

Säästä jopa 80% energiaa siirtymällä ohjattuun led valaistukseen

Saavutetaan visuaalinen mukavuustila tuomalla oikea määrä, oikeanlaista valoa

Parhaat työntekijät haluavat olla töissä parhaissa työpaikoissa. Valaistuksen merkitys erityisesti pohjoismaissa on merkittävä

Huoltovapaa valaistus auttaa säästämään operatiivisissa kustannuksissa

Valaistuksen ohjauksella voidaan valaistusta optimoida eri tilanteisiin sopivaksi.

Langaton valaistuksen ohjaus, laadukkaat modernit valaisimet kertovat yrityksen työn laadusta

Parempi ymmärrys rakennuksen todellisesti käyttöasteesta. Dataan perustuvat päätökset

Hyvä valaistussuunnittelu ja oikea valon määrä parantaa työntekijöiden tehokkuutta.

Led valaistus on osoitus ja mainos yrityksesi jatkuvan kehityksen arvoista

 

Miten toimiston oikeanlainen valaistus vaikuttaa?

Kuten sanottu, oikeanlainen, hyvin suunniteltu toimistovalaistus vaikuttaa moneen asiaan. Positiivisia vaikutuksia ovat esimerkiksi;

  • Työntekijöiden kasvanut työteho
  • Vähemmän väsymystä
  • Uudistunut ja mukavampi työympäristö
  • Energian- ja kulujen säästäminen

Eräässä tutkimuksessa työntekijöiltä kysyttiin miten valaistus vaikuttaa, vai vaikuttaako lainkaan, heidän työmotivaatioon sekä ilmapiiriin. Oheinen kuva esittää kyselyn tulokset.

Myös amerikkalainen (MBA@UNC) yliopisto julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan toimiston valaistus vaikuttaa tuottavuuten. Kyseinen artikkeli on kirjoitettu englanniksi: unc.edu-how lightning affects productivity

Jotta päästään haluttuun lopputulokseen, ei tärkeää ole pelkästään valoteho, vaan myös valon laatu. Valaistuksen ammattisuunnittelija osaa valita oikeat valaisimet oikeaan paikkaan.

Esimerkkinä, toimiston valaistussuunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon eri seikkoja, kuten:

  • Valaistusvoimakkuus
  • Valon väri
  • Häikäisyn ehkäisy
  • Valaistuksen ohjaus eri tilanteissa

Laadukkaasti toteutettu toimiston tai liiketilan valaistus monesti käyttää hyväkseen sekä suoraa että epäsuoraa valoa. Valaistus voi muuttua kellonajan, vuodenajan tai vaikka käyttötarkoituksen mukaan. Älykkäällä valaistuksen ohjauksella saadaan suuri osa muutoksista automatisoitua.

 

Valoteho toimistoissa

Säännösten mukaan, toimistossa tulisi käyttää vähintään 300 luksin valotehoa. Suosittelemme kuitenkin 500 luksin käyttöä toimisto tai liiketiloissa yleisesti. Työpisteessä valotehoa voi olla jopa 1000 luksia.

Järkevin tapa valaistuksen suunnitteluun on käyttää ammattilaisia jotka pystyvät jo suunnitteluvaiheessa määrittelemään millaisia valaisimia tulisi asentaa jotta päästään haluttuun lopputulokseen.

Kuten jo aikaisemmin viittasimme, valoteholla on merkittävä vaikutus tuottavuuteen, joten oikean valotehon valinta ja suunnittelu jo etukäteen toimistoissa ja liiketiloissa on tärkeää. Seuraava kuvaaja esittää useisiin tutkimuksiin pohjautuen miten valotehon lisääminen voi vaikuttaa tuottavuuteen, sekä toimistoissa että teollisessa ympäristössä.

Huomaa: Kuva on suuntaa antava esimerkki joka pohjautuu useisiin tutkimustuloksiin.

(Ref. Henri Juslén, Helsinki University of Technology, Lighting Laboratory Espoo, Finland 2007)

 Riippuen toimiston tai liiketilan kattokorkeudesta ja pintojen vaaleudesta, voidaan tiloissa käyttää erityyppisiä valaisimia. Korkeissa tiloissa syväsäteilijät ovat paljon käytettyjä, kun taas matalammissa tiloissa käytetään hyvin yleisesti led paneeleita.

Yhdistelemällä erilaisia valaisimia saadaan toimistoon tai liiketilaan muodostettua hyvin toimivia kokonaisuuksia. Kun toimistovalaistus on oikein suunniteltu, ei erillisiä pöytävalaisimia tarvita.

Oikea valon väri toimistotiloissa

Sopivin valon väri riippuu myös valon tehosta. 3000K saattaa olla sopiva valon väri jos toimiston valoteho on esimerkiksi 300 luksia, mutta jos valoteho halutaan pitää korkeana, esimerkiksi 800 luksissa, niin 4000K on todennäköisesti parempi.

 

Toimiston valaistussunnittelussa kannattaa luottaa ammattilaisiin. Seuraavassa kuitenkin kahdeksan vinkkiä, mitä kannattaa ottaa huomioon toimiston tai liikehuoneiston valaisussa.

 

8 Vinkkiä toimiston tai liikehuoneiston valaisuun

 

Toimiston valaistus: Vinkki #1

Pyydä valaistuksen suunnittelu osana projektia yritykseltä joka toimittaa valaisimet. Valaistuksen oikeaoppinen suunnittelu on tärkeä osa projektia. Ammattilaista käyttämällä varmistat laadukkaan lopputuloksen.

 

Voit lukea lisää valaistuksen suunnittelusta lisää seuraavasta artikkelista:

(Blog: Valaistuksen suunnittelu osana tehokasta työympäristöä)

 

Toimiston valaistus: Vinkki #2

Määrittele eri tilojen käyttötarkoitus etukäteen. Pyri ottamaan huomioon eri käyttötarkoitukset eri kellonaikoihin tai erilaisiin tapahtumiin. Neuvotteluhuoneita käytetään usein tietokoneelta projektoitaviin esityksiin jolloin epäsuora valaistus on tärkeää. Samassa tilassa myöskin pidetään kokouksia, ehkä muita tilaisuuksia. Suunnittele käyttötarkoitus.

 

Toimiston valaistus: Vinkki #3

Varmista että myös varjoon jäävät alueet valaistaan asianmukaisesti. Jos paljon nurkkia tai kulmia jää varjoon, syntyy helposti synkkä, jopa luolamainen vaikutelma. Työntekijän silmät väsyvät huomattavasti nopeammin jos toimistossa on paljon varjoja. Myöskin seinien tulee olla asianmukaisesti valaistuna.

 

Toimiston valaistus: Vinkki #4

Käytä langatonta ja älykästä valaistuksen ohjausta. Älykäs ohjaus säästää energiaa ja luo toimistoon todella laadukkaan tunnelman.

Blog artikkeli: Älykäs valaistus

Walkian tuotesivu: Langaton valaistuksen ohjaus

 

Toimiston valaistus: Vinkki #5

Varmista että koko toimiston yleisvalaistus on 500 luksia. Työpisteiden luona huomattavasti enemmän. Säännökset vaativat 300 luksia, mutta suosittelemme suurempaa valotehoa.

 

Toimiston valaistus: Vinkki #6

Pyri aina käyttämään hyväksi luonnonvaloa. Laadukkaat valaisimet ovat loistavia valonlähteitä, mutta luonnonvaloa ei voita mikään. Pyri mahdollisuuksien mukaan sijoittamaan työpöydät lähelle ikkunoita.

 

 

Toimiston valaistus: Vinkki #7

Älä sijoita työpöytiä kuitenkaan suoraan auringonvaloon. Suora auringonvalo aiheuttaa vahvoja heijastuksia ja tekee työnteon jopa vaikeaksi.

 

Toimiston valaistus: Vinkki #1

Kiinnitä riittävästi huomiota valaistuksen värilämpötilaan. Keskustele aiheesta valaistuksen suunnittelijan kanssa. Joskus 3.000K on oikea ratkaisu, kun taas toisessa kohteessa se voi olla jopa 6.000K. Paras tapa on keskustella aiheesta ammattilaisen kanssa.Toimistossa käytettävät valaisintyypit

Jokainen tila on hieman erilainen, joten joka paikkaan sopivaa valaisinta ei olekaan. Valaisimen valintaan vaikuttaa tyylin lisäksi moni muukin seikka. Toimistoissa käytetään yleisesti ainakin syväsäteilijöitä, loisteputket (led valoputket), led paneeleita sekä alasvaloja.

 

Minkä tahansa valaisintyypin valitsetkin, varmista aina että valaisimet ovat korkealaatuisia. Halvoilla komponenteilla valmistettu halpa-hallin valaisin ei toimi toimistokäytössä ja aiheuttaa enemmän vaivaa kuin hyötyä. Ammattimainen sähköasentaja usein kieltäytyy asentamasta halpahallien valaisimia.

Seuraavien linkkien alta voit selata Walkian tarjoamia vaihtoehtoja toimiston valaisuun.

Walkian led paneelit

Walkian alasvalot (downlights)

Walkian moduulivalaisimet

 

Lisäksi suosittelen myös lukemaan älykkäästä valaistuksen ohjauksesta seuraavan artikkelin. Valaistuksen ohjaus on olennainen osa myös toimiston valaistusta, erityisesti jos kyseessä on suuri toimisto jolla on paljon erilaisia käyttötarkoituksia. (Valaistuksen ohjaus)

Toimiston valaistuksen hinta

Liiketilan tai toimiston valaistuksen hinta riippuu paljon tilan koosta, korkeudesta, sekä käyttötarkoituksesta. Hintaan vaikuttaa lisäksi se onko kyseessä uuden kohteen valaistuksen rakentaminen vai valaistuksen modernisointi. Teemme paljon projekteja joissa vanhoista loisteputkivalaisimista luovutaan, ja tilalle asennetaan modernit led valaisimet.

Valaistuksen modernisoinneissa, takaisinmaksuaika asiakkaalle on tyypillisesti noin 12-14kk riippuen projektista. Nopean takaisinmaksuajan saa aikaan jopa 80-85% energian säästö valaistuksessa.

 

Ota rohkeasti yhteyttä ja pyydä meitä kartoittamaan tilanne maksuttomasti.

 

Yhteystiedot

Walkia Group Oy - Walkia® Lighting

Käyntiosoite
Knitter Business Park,
Kutojantie 6-8,
02630 Espoo FINLAND

Postiosoite
Kainuuntie 26C 15B
88600 Sotkamo, FINLAND

Sähköposti: myynti ( at ) walkia.fi
Puhelin: 010 326 4460
Y-tunnus: 2672406-6

Ruotsi
Brandthovdagatan 24,
Västerås 72135 Sverige

Viro
Walkia OÜ,
Tööstuse 47, 10416 Tallinn

bsci

Bisnode DnB riskiluokka 1 logo 2017

luotettava kumppani

walkia AAA logo 2017 FI transparent

SELT liikemerkki 150605

© Copyright Walkia 2021. Design & Development by Ideamedia Oy

Haku