Ajankohtaista

DALI ohjaus vai langaton Vantage?

 

DALI ohjaus vai langaton Walkian Vantage?

Dali ohjaus on standardisoitu digitaalinen valaistuksenohjaus protokolla jonka kehittivät Saksassa aikanaan liitäntälaitteiden valmistajat Helvar, Osram, Philips sekä Tridonic. “DALI” on lyhennys sanoista Digital Addressable Lighting Interface. Dali ohjaus onkin palvellut valaistuksen ohjauksessa jo 1990 -luvun alusta, eli lähes kolme vuosikymmentä.

Walkian Vantage on moderni, langaton valaistuksen ohjausjärjestelmä, ja kehitetty Suomalaisten insinöörien suunnittelemana 2010 -luvulla. Walkian langatonta ohjausta käytetään jo monessa pohjoismaisessa vaativassa kohteessa valaistuksen ohjaukseen (teollisuushallit, jäähallit, katuvalaistus). 

Kun DALI -ohjaus on siis perinteinen johtoja vaativa valaistuksen -ohjaus, Walkian Vantage on nimenomaan suunniteltu teollisten kohteiden luotettavaksi langattomaksi valaistuksen ohjausjärjestelmäksi, käytettäväksi erityisesti älykkäissä järjestelmissä.

Käydään ensin läpi molemmat ohjausjärjestelmät yksi kerrallaan, jonka jälkeen yhteenveto: DALI ohjaus vs. Walkian Vantage. Artikkelin perusteella osaat valita kumpi on sopivampi valaistuksen ohjaus järjestelmä sinun kohteeseesi. 

DALI Ohjaus

DALI ohjaus rakennetaan kaksinapaisella kaapeloinnilla. Tämän kaapelin välityksellä toimii kaikki kommunikaatio kaksisuuntaisesti järjestelmän eri osien välillä.

DALI -järjestelmä on digitaalinen, eli kaikki kommunikointi ja signaalit järjestelmän eri osien välillä ovat digitaalisia.

Ohjausjärjestelmää voidaan ohjelmoida, eli tiettyjä muutoksia voidaan valaistukseen tehdä myös jälkikäteen jos valaistuksen tarve tilassa muuttuu.

Isommat käyttötarkoituksen muutokset tilassa vaativat usein kaapelointi muutoksia.

DALI ohjauksessa jokaiseen valaisimeen siis liitetään perus vaihe-, nolla-, ja suojajohtimen lisäksi kaksi ylimääräistä johdinta digitaalista ohjausta varten.

Valaisimet siis sytytetään ja sammutetaan DALI -kaapelin kautta kulkevilla digitaalisilla signaaleilla.

Järjestelmän käyttöönotto on melko hidasta ja kallista lähinnä lisääntyneen kaapeloinnin seurauksena. Myöskin järjestelmän muut lisäosat, sekä erityisesti ohjelmointi on kallista.

Monet asentajat ja valaistuksen suunnittelijat pitävät DALI ohjausta hieman vanhanaikaisena ja vaivalloisena, modernin langattoman kommunikoinnin aikakautena.  

DALI -ohjauskaavio

Oheinen kuva on esimerkki DALI ohjauksen johdotuksesta ja piirin eri osista.

dali ohjaus esimerkki

 

Kuten yllä olevasta kuvasta voimme nähdä, ylimääräistä kaapelointia tulee melko paljon, ja se nostaa valaistuksen ohjauksen kustannuksia huomattavasti.

 

DALI ohjauksen etuja

 • Dali ohjauksen voi yhdistää muihin ohjausjärjestelmiin.
 • Ohjauskaapelissa ei ole napaisuutta +/-.
 • Voidaan ohjelmoida erilaisia tilanteita (maks. 16 ryhmää, 16 tilannetta)

DALI ohjauksen huonoja puolia

 • Asennuskustannukset suuret (kaapelointi, ohjelmointi + paljon kalliita erikoisyksiköitä)
 • Vähän osaajia = Monimutkainen ja kallis -ohjelmointi kustannus
 • Kaapelit rajoittavat muutoksia huomattavasti.

 

Walkian Vantage, langaton valaistuksen ohjaus

Walkian Vantage valaistuksen ohjausjärjestelmä on vielä hieman tuntemattomampi, mutta sen käyttö kasvaa kovaa vauhtia, erityisesti pohjoismaissa.

Walkia Vantage on Suomalaisten insinöörien 2010 -luvun alussa suunnittelema langaton valaistuksenohjausjärjestelmä.

Vantage -ohjaus perustuu langattomaan Zigbee protokollaan (Wikipedia: Zigbee), joka on kehitetty nimenomaan nykyaikaiseen, älykkääseen langattomaan tiedonsiirtoon. Zigbee protokollaa käytetään yleisesti teollisuusautomaatiossa ja älykkäissä rakennusautomaatio -järjestelmissä.

Muita yleisiä zigbeen käyttäjiä ovat energiateollisuus, telekommunikaatioteollisuus sekä terveydenhuolto.

Zigbee protokolla on niin sanottu langaton mesh kommunikaatioprotokolla, josta voidaan suomeksi käyttää nimitystä reitittävä langaton protokolla.

Käytännössä, langattomassa valaistuksen ohjauksessa tämä tarkoittaa luotettavuutta, sekä ohjauksen välimatkan kasvamista. Langattoman ohjauksen elementit eivät ole vain yhden linkin varassa, vaan kaikki komponentit keskustelevat toistensa kanssa saumattomasti.

Langattoman valaistuksen ohjauksen mukana saavutetaan merkittäviä kustannus etuja sekä asennusvaiheessa, että mahdollisissa myöhemmissä muutoksissa. Ylimääräistä ohjaus kaapelointia ei tarvita, ja kaikki valaistukseen liittyvät toiminnot voidaan ohjelmoida juuri halutulla tavalla, myös jälkiasennuksena.

Langattoman valaistuksenohjauksen -osat

Alla oleva kuva esittää yksinkertaistettuna langatonta valaistuksen ohjausta. Valaistuksen toiminnallisuus voidaan käytännössä ohjelmoida pilvipalvelun välityksellä mistä tahansa.

Paikallinen käytössä oleva protokolla valaistuksen ohjaukseen on aiemmin mainittu Zigbee.

langaton valaistuksen ohjaus

 

Verrattuna kaapelointia vaativaan DALI -ohjaukseen, langaton järjestelmä on huomattavan yksinkertainen ja nopea asentaa ja ottaa käyttöön.

 

Langattoman valaistuksen ohjauksen turvallisuus

Walkian Langaton ohjaus käyttää AES standardin mukaista turvallisuus protokollaa (ZHA 1.21). AES tulee sanoista Advanced Encryption Stndard, ja samaa standardia käytetään esimerkiksi yhdysvaltojen NSA (National Security Agency) järjestelmissä. Voit halutessasi lukea standardista lisää seuraavasta linkista: AES (Wikipedia: AES)

 

Walkian Vantage, langaton valaistuksen ohjaus

Edut

 • Täysin langaton valaistuksen ohjaus
 • Ohjelmointi moderneilla työkaluilla on yksinkertaista ja nopeaa
 • Rajoittamattomasti ohjelmoitavissa erilaisiin käyttö tilanteisiin
 • Edullinen asennus ja käyttö
 • Perustuu avoimeen zigbee standardiin
 • Langattoman Mesh verkon luotettavuus

Haasteet

 • Toistaiseksi monelle tuntematon järjestelmä
 • Ammattimaisia asentajia ei vielä riittävästi (tilanne 2019)

Walkian Vantage langattomasta valaistuksen ohjauksesta voit halutessasi lukea lisää tuotesivulta.

 

Dali ohjaus vai Walkian Vantage langaton ohjaus?

Jos teet päivityksiä tai muutoksia nykyiseen DALI ohjausjärjestelmään, on hyvin mahdollista että kannattaa pitäytyä DALI ohjauksessa, koska investointi moderniin langattomaan ohjaukseen saattaa olla merkittävä. Kannattaa joka tapauksessa kysyä alan ammattilaiselta.

Jos kohteesi on uusi, tai teet merkittäviä uudistuksia, kannattaa ehdottomasti arvioida molempia järjestelmiä. Kaikki isommat valaistussuunnittelun kohteet rakennetaan tänä päivänä langattomasti. Langattomuuden tuomat edut ovat selkeät, ei pelkästään kustannustehokkuuden vaan myös muunneltavuuden ja uudelleen ohjelmoinnin seurauksena.

 

Yleisesti langattomasta valaistuksen ohjauksesta

Vuonna 2018, pohjoisamerikkalainen, voittoa tavoittelematon valaistuksen ohjaus yhdistys kirjoitti seuraavista eduista liittyen langattomaan valaistuksen ohjaukseen:

Joustavuus: Tärkeintä on joustavuus. Langattomat ohjaimet voidaan laittaa sinne missä niitä tarvitaan, tai mihin ne on parasta sijoittaa. Paikkoja ei tarvitse valita sen mukaan mihin saadaan helposti vedettyä kaapelit. Sähkösuunnittelu nopeutuu ja yksinkertaistuu langattomuuden seurauksena. Jälkiasennuksena laitteita voidaan siirtää tai koko järjestelmää voidaan helposti laajentaa.

Työ- ja materiaalikustannusten säästöt:  Langaton ohjaus poistaa tarpeen ohjaus -kaapeloinnille, oheislaitteiden virta -kaapeloinnille ja niin edelleen. Asennusaika lyhenee merkittävästi. On myös olennaista muistaa että langattomalla valaistuksen ohjauksella voidaan rakentaa älykkäitä järjestelmiä mahdollisimman pienellä vaikutuksella yrityksen liiketoimintaan. Erityisen tärkeää langattomuus on esimerkiksi katuvalaistus -järjestelmissä.

Skaalautuvuus: Langaton valaistuksen ohjaus voidaan helposti skaalata jos tilan käyttötarkoitus muuttuu. Langaton valaistuksen ohjaus on oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto sovelluksissa, joissa kaapelointi tulisi liian kalliiksi, tai on yksinkertaisesti mahdotonta, kuten ulkovalaistuksessa, parkkihalleissa, varastoissa tai jälkiasennuksissa.

(alkuperäinen artikkeli)

 

Ota yhteyttä langattomaaan valaistuksen ohjaukseen liittyen

Ota yhteyttä! 

 

Yhteystiedot

Walkia Group Oy - Walkia® Lighting

Käyntiosoite
Knitter Business Park,
Kutojantie 6-8,
02630 Espoo FINLAND

Postiosoite
Kainuuntie 26C 15B
88600 Sotkamo, FINLAND

Sähköposti: myynti ( at ) walkia.fi
Puhelin: 010 326 4460
Y-tunnus: 2672406-6

Ruotsi
Brandthovdagatan 24,
Västerås 72135 Sverige

Viro
Walkia OÜ,
Tööstuse 47, 10416 Tallinn

bsci

Bisnode DnB riskiluokka 1 logo 2017

luotettava kumppani

walkia AAA logo 2017 FI transparent

SELT liikemerkki 150605

© Copyright Walkia 2021. Design & Development by Ideamedia Oy

Haku